default_mobilelogo

Stofwisseltour

Jaarlijks terugkerend evenement van de Stichting Stofwisselkracht is de stofwisseltour. Net als alle voedingsstoffen die wij eten en drinken een weg afleggen door ons lichaam en in onze cellen van stof wisselen, leggen de deelnemers van de stofwisseltour een route af en wisselen zij op de zogenaamde stofwisselpunten van stof. Denk hierbij aan het bekende natje en droogje, maar het is ook de gelegenheid om met andere teams te praten, bij te praten met vrienden die je tijdens de tour treft of samen plannen te smeden voor het gezamenlijke doel: Aandacht voor stofwisselingsziekten!

Start, route en stofwisselpunten

In het weekend van de Stofwisseltour staat de vrijdag in het teken van de route naar Zeist, waar op zaterdag de start plaats gaat vinden. Veel teams maken van de gelegenheid gebruik om op die vrijdag - of soms al eerder - er nog een laatste trainingsrit tegenaan te gooien en stappen op de fiets naar de omgeving van Zeist. De Route van de Stofwisseltour vertrekt na de start naar Wageningen (eerste stop), waarna koers word gezet naar Cuijck (tweede stop) om de dag te eindigen in Sint Michielsgestel.Zondagochtend staan met de hele organisatie en alle deelnemers stil bij de patiëntjes waar we het allemaal voor doen en tonen we ons respect voor alle kinderen die we afgelopen jaar verloren zijn. In een ceremonie speciaal voor deze kinderen, mogen de ouders van deze kinderen een duif loslaten om naar huis te vliegen. Elk jaar weer een heel verdrietig maar bijzonder en aangrijpend moment waarin pijnlijk duidelijk word dat de strijd nog niet gestreden is. Na de ceremonie, vertrekken de teams om beurten voor de etappe van die dag die richting Gorinchem leidt waar de eerst stop van die dag gepland is. Vanuit Gorinchem leidt de route door het prachtige groene hart naar Alphen, waarna de laatste etappe richting de finish vlakbij bij de Amsterdam-Arena. Aan de finish worden de teams na hun monstertocht vanzelfsprekend groots binnengehaald! De route lijkt 'willekeurig' gekozen, maar voert langs Academische ziekenhuizen in Nederland die onderzoeken uitvoeren naar stofwisselingsziekten.


Gezamenlijke pastamaaltijd, bekendmaking opbrengst en afsluiting

Na de finish blijft het altijd nog lang gezellig en blijven veel teams langer in Amsterdam voor de gezamenlijke pastamaaltijd, waar ook een moment is voor een eerste korte terugblik en de bekendmaking van de opbrengst. Dankzij de inzet van veel deelnemers, sponsoren en iedereen die meedoet met alle acties die de teams organiseren om geld in te zamelen, geeft het veel voldoening dat we de donaties waarmee onderzoeken gefinancierd kunnen worden zien stijgen en de organisatie en deelnemende teams energie om deel te blijven nemen aan dit enorm leuke en goed georganiseerde evenement.

Team Bart en Tijn willen hun ervaringen met de stofwisseltour-edities van de afgelopen jaren graag delen.

Team Bart & Tijn 

Marcus en Judith zijn als sinds 2013 lid van de MontVenToppers, een vriendenclub van fietsers, wandelaars en iedereen die hun motto "Samen lachen, samen huilen, samen strijden!" een warm hart toedraagt. Behalve dat ze sportief bezig zijn, pikken de MontVenToppers door het jaar zo nu en dan een actie op en proberen iemand die wel een zetje in de rug kan gebruiken te helpen. Zij hebben al hele mooie dingen mogen doen! Het verdrietige nieuws van de diagnose van Bart en Tijn raakt de club in alle harten en zij doen wat zij kunnen om het gezin te steunen.

Toen Marcus begin 2018 bij een aantal mensen zijn idee opperde om voor zijn mannen de Stofwisseltour te gaan rijden en vroeg om mentale ondersteuning door mee te fietsen, werd Team Bart en Tijn geboren. Het team bestaat uit 20 -25 fietsers die de hele tocht of een deel ervan meefietsen en en een hele schare ondersteuners en supporters die ook hun schouders onder de organisatie, fondsenwerving en support in dat weekend gingen zetten. Last but not least mogen wij rekenen op de steun van veel sponsoren die ons financieel of op andere manieren helpen en waarvoor wij super dankbaar zijn!

De Stofwisseltour-edities van 2018 en 2019 zijn memorabele weekenden geworden, vol sportiviteit, saamhorigheid, een lach en een traan. Maar vooral omdat we met de organisatie en alle deelnemers, dankzij de steun van velen mooie bedragen beschikbaar kunnen stellen om ervoor te zorgen dat we ook stofwisselingsziekten de wereld uit trappen!

We hebben van de eerdere edities twee leuke verslagen gemaakt:

Stofwisseltour 2018
Stofwisseltour 2019

Stofwisseltour 2020 - 2021


Helaas door Corona geen Stofwisseltour in 2020, een editie waarin wij voor het eerst met een record aantal van 45 deelnemers verdeeld over een dames- en herenteam zouden deelnemen. Ook ons damesteam was hard aan het trainen en zich serieus aan het voorbereiden op het fietsen in een groep, de afstanden en de gemiddelde snelheid. Heel veel acties waren er al gestart of waren afspraken voor gemaakt, toen het virus ons land in z'n greep kreeg en alles begrijpelijk afgelast moest worden. Sportief gezien de meest verstandige beslissing, rationeel wringt hij omdat stofwisselingsziekten niet stilstaan en hun vernietigende effect op de levens van zoveel kinderen onverminderd voortzet.

In 2021 hopen we op betere tijden, voeren wij al acties voor zover we die onder de huidige maatregelen veilig uit kunnen voeren en staan wij klaar om op 25 juni 2021 weer de rit naar Zeist te maken en ook Stofwisseltour 2021 aan het rijtje onvergetelijke momenten toe te voegen en te koesteren.

Alleen ben je sterk, samen sterker!

Stofwisseltour 2019

In de aanloop naar de Stofwisseltour 2019 mochten we dankzij enkele anonieme sponsoren twee hele gave acties op touw zetten. Van een firma die kleurpotloden en stiften maakt, kregen we 500 pakken kleurstiften cadeau voor dit goede doel. Met onze vaste drukwerksponsor gaven we die een eigen Bart & Tijn-cartoon en gingen ermee de markt op. Alsof we nieuwe haringen gratis uitdeelden verdwenen ze als sneeuw voor de zon en met een 'tientje voor het goede doel' gaven we de donatie voor de stofwisseltour vanaf de prille start meteen een boost!

Niet veel later kregen we van de firma A. Noniem de uitdaging om van geld, geld te maken. Zij wilden niet zomaar iets doneren, maar een rekening betalen als wij van dat geld, meer geld wisten te maken. De creatievelingen in ons team kwamen al snel met een mega-gaaf idee: 700 sporthanddoeken aanschaffen in de paarse kleur van Stofwisselkracht/Stofwisseltour, het logo erop laten borduren en alle deelnemende teams mogen die verkopen, mist de opbrengst naar de Stofwisseltoer ging. Zo bereikten we landelijke dekking met deze actie en we waren dan ook vlotjes door de voorraad heen, en de Stofwisseltour mocht weer rekenen op 700 x 'een tientje'.
 
  

Onze tour vertrok opnieuw bij de Mytylschool, waar alle kinderen hun best hadden gedaan en we twee rondjes op het schoolplein onder vlaggenbogen door moesten fietsen voor we mochten vertrekken. De politie had geen auto's of motoren met zwaailichten beschikbaar, maar twee agenten op een mountainbike en wat is er leuker om dan op de weg naar de stadsgrenzen de gemiddelde snelheid even wat op te schroeven :-) .

Het was die dag werkelijk prachtig weer en we hadden een nieuwe route naar Gorinchem uitgestippeld die via Bleskensgraaf liep, waar we tussen de middag genoten hebben van een heerlijke lunch. De tocht voerde richting Schoonhoven, waar we na met het pondje overgestoken te zijn met de wind vol in de rug onze weg richting Zeist vervolgden. Zonder problemen aangekomen in Zeist, waar Lokaal Victoria en hotel De Ruwenberg vorig jaar ervaring met ons hadden opgedaan en het opnieuw avonden werden om nooit te vergeten.

Op zaterdagochtend aan het ontbijt leek het team wel op Meditatiegroep de Stille Genieters, maar de drank van de vorige avond zal daar debet aan geweest zijn. Misschien hier en daar ook wel wat angst voor de geplande 174 kilometer die in de routeboeken vermeld stond. Om 11:00 kregen we ons startschot en reden we met de nodige support van het EDCR Bart & Tijn promotieteam vrij vlotjes richting Wageningen. Prachtig weer en als meevaller een klein voutje in het routeboek zorgde dat de route 20 Km korter bleek te zijn. 's-Middags op de tweede stop in Cuijck ontzettend veel publiek en supporters en wat een gezelligheid met al die live muziek! Ook de laatste route richting Sint Michielsgestel verliep zonder problemen en door een aantal bikkels in ons team die voor de eerste keer dergelijke afstanden gingen rijden, werden persoonlijke records verbroken!

Na opnieuw een indrukwekkende ceremonie op zondagochtend schotelde San ons op de route richting Gorinchem/Rotterdam een aantal nieuwe trajecten voor, waar het schitterend fietsen en genieten was en betoverende plaatsjes opleverde: 

Door andere verplichtingen was ons team ietsje uitgedund en onderling spraken we af dat we de snelheid wat op gingen voeren. Met dik 35 in t uur van Sint Michielsgestel naar Rotterdam, met als beloning dat we daar wat langer mochten wachten om richting de Alphen en Amsterdam te vertrekken. Het was warm en met die hitte werd het bikkelen op de laatste van de totaal 163 kilometer die dag. Maar als je heel in de verte de Arena aan de horizon ziet verschijnen lijkt alle hitte en vermoeidheid in één klap verdwenen en is er maar 1 ding belangrijk: Finishen, want was is een dagje afzien nou kijkend naar al die kinderen die elke dag moeten strijden voor wat ze waard zijn en lijden.Een fantastische ontvangst bij de finish. We did it again boys: 430 kilometer in 3 dagen met als bonus de week erna een lichaam dat helemaal onder de uitslag van de processierupsen staat, maar een heel goed en trots gevoel om hieraan bij te mogen dragen!

Stofwisseltour 2018

Onze eerste stofwisseltour startte bij de Mytylschool waar Bart en Tijn toen nog naar school gingen. We hadden veel media-aandacht gegenereerd en er waren heel veel mensen die kant op gekomen om ons uit te zwaaien. De directeur van de school had die dag de eerste verrassing voor het team in petto door het bedrag wat in de donatie-pot op de balie van de school zat te verdubbelen, waardoor we met bijna € 800,= extra aan donaties gingen vertrekken. Maar niet voordat Team Bart en Tijn nogmaals aan Marcus, Judith, Bram, Bart en Tijn lieten weten dat we hen steunen, door een speciaal voor Bart en Tijn gemaakte cartoon en gedichtje ingelijst te overhandigen. De cartoon en het gedicht wat de startpagina van onze website is geworden.Daarna werd het tijd om op de fiets te stappen en met een politie-escorte inclusief zwaailichten over de openbare wegen de stad uitgeleid te worden. Het weer was ons die dag niet heel erg gunstig gezind en met frisse tegenwind en regen waren we blij dat we in Gorinchem even bij een lokale bouwmarkt mochten schuilen. Vochtig maar zonder noemenswaardige problemen werd eind van de middag na ongeveer 120 Km Zeist bereikt, waar we die avond van een heerlijk diner genoten bij Lokaal Victoria. Het was al donker toen het team zich weer bij Hotel Woudschoten meldde en daar bleef het nog lang Brabants gezellig.

Op zaterdag stond bijna iedereen op tijd aan het vertrek naar de start van de Stofwisseltour en daardoor was er al genoeg hilariteit nog voor we überhaupt vertrokken waren. Het was een prachtige dag en de routes voerden ons op de hele route langs mooie plaatsen. In de bossen werden wij volledig verrast door een heleboel collega's van Marcus, die ons namens zijn baas en onze hoofdsponsor EDCR kwamen aanmoedigen. Geen konijn, hert of zwijn durfde zich de week erna uit schuilplaats te vertonen, maar wat was dat een mooi gebaar! Ook op de stofwisselpunten steevast familie of bekenden die de reis hadden ondernomen om het team te steunen en een prima verzorging voor de sporters qua eten, drinken en - indien nodig-  de stram wordende kuiten te masseren. Tegen het eind van de middag kwam Sint-Michielsgestel in zicht en waagde een enkeling uit het team zich aan een eindsprintje, al zat er op dat moment na ongeveer 150 Km geen wereldrecord meer in de kuiten. Bij hotel De Ruwenberg kon iedereen genieten van een welverdiend biertje en een heerlijk warme douche om daarna aan te schuiven aan de pasta-maaltijd om de opgebrande energie weer op peil te brengen voor de koninginnenrit van zondag!

Op zondagochtend de ceremonie............natuurlijk was hij aangekondigd, maar toch. Wat aangrijpend, wat intens verdrietig maar tegelijk ook zo mooi en respectvol. Veel van de aanwezigen droegen die ochtend hun zonnebril en dat terwijl de zon zo 's morgens vroeg nog niet heel fel scheen. Kippenvel, een eer om bij aanwezig te mogen zijn. Compleet onder de indruk stapte het team weer op de fiets op de weg naar de Amsterdam-Arena. De wind was fris en hard genoeg om er last van te hebben en dus was het langs de A15 met de emoties van die ochtend en onze vriend de wind behoorlijk 'stoempen'. Nadat Rotterdam bereikt was zagen we het op alle snoetjes: Al moeten we kruipen, maar die Arena gaan we halen! Bij de finishlocatie kneep het team (afgesproken) in de remmen en lieten we Marcus in zijn eerste stofwisseltour voor zijn mannen, die met Judith en Bram aan de finish op hem stonden te wachten, over de finish gaan. Een prachtig slot van een memorabel weekend vol saamhorigheid, plezier, verdrietigee maar ook hele mooie momenten!

Sponsoren en vrienden van Bart & Tijn:

 

Ook sponsor of vriend van Bart & Tijn worden? Neem gerust contact met ons op! wink